De Pintvatters vinden hun oorsprong in de Jeroen Bosch Verkennersband. Enkele leden van deze band speelden ook bij andere carnavalsverenigingen en waren meestal op maandagavond, na de optocht, vrij. Dus spraken ze af om deze dag met zijn allen muziek te maken wat al snel leidde tot een repertoire van wel 4 nummers, maar het was bere-gezellig. Dit hebben we zo een aantal jaren volgehouden tot het idee kwam om maar een nieuwe vereniging op te richten, en wel “De Pintvatters”.

De eerste bezetting bestond uit 7 trompetten, 1 trombone, 1 bariton en een hoop rammelarij. Dat is inmiddels veranderd. De naam “Pintvatters” hebben we te danken aan een staflid dat het niet geheel eens was met ons drankgebruik waarop hij de onvolprezen woorden zei: “Jullie zijn geen Padvinders maar Pintvatters”. Hiermee waren dan ook meteen onze goede contacten met scouting be(ge)vestigd.

Inmiddels 25 jaar verder is er niet veel veranderd. De bezetting is wel gegroeid naar zo’n 30 muzikanten waar we een lekker stuk “up-tempo” muziek mee maken. Toch blijft ons repertoire gevarieerd en voor ieder wat wils. Ons enthousiasme schijnt aanstekelijk te zijn. Gezelligheid en sfeer binnen de vereniging, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn, is een belangrijk goed.

Tradities zijn erg belangrijk binnen de vereniging. Op vrijdagavond voor carnaval hebben wij vorg jaar onze eigen “opwermer” georganiseerd op het Mariapaviljoen. Wellicht komt er dit jaar een vervolg op dit enthousiast ontvangen evenementje. Daarnaast kijken wij gezamenlijk de intocht bij Hostel de Postel in de Postelstraat. Fleuren Sloe en Rie (wie kent ze nie?) deze intocht op en lopen wij als “grote loopgroep” de grote Oeteldonkse optocht.

Naast de Pintvatters zijn er natuurlijk ook de Ranjavatters, onze kinderen. De Ranjavatters zijn de muzikale kweekvijver!